Aquesta setmana soc molt feliç de poder recomanar una novel·la que, quan la vaig llegir, em va tenir enganxada durant tres vespres. Aquestes històries que recordes quan i a on les has llegit, crec que són les que et marquen. I amb Sarah, mereixes saber-ho, l’últim llibre del Francesc, em va passar això. Recordo que, encara que era una època que estava molt cansada, no podia anar a dormir si no avançava amb aquesta trama que em tenia fascinada, perquè enganxa només començar, i perquè em descobria la cara d’un Francesc diferent en un registre oposat fins llavors, defenent-lo com un gran mestre del thriller. Per tant, la meva hora de lectura era un dels millors moments del dia i aquest sabor de boca es queda en el record.

He de confessar que Francesc Soler és un dels autors de l’agència que tot el que fa em convenç. És professional, i li agraden els reptes, com jugar amb els gèneres literaris, cosa que no pot fer tothom. Ja ens va sorprendre just després de la pandèmia amb Barcelona, demà o aquesta tarda, una novel·la satírica. Després amb la novel·la literària El somriure dels dofins —que hagués dit que era la meva preferida fins que vaig llegir la nova— sobre la descoberta del món i de la mateixa identitat.

Però ja no puc dir-ho, perquè després de llegir Sarah, mereixes saber-ho, ja no sé quina de les dues m’agrada més. Aquesta última és un thriller addictiu, ple de girs inesperats i tocs d’humor que narra la particular venjança de dues dones contra la violència masclista, que les acabarà transformant en fugitives de la justícia.

L’autor fa un homenatge a Thelma i Louise —gran pel·lícula que he tornat a veure després de llegir-la— i les «Sares» són dues dones que saben dir prou. Potser no de la manera més correcta, però hi ha moments a la vida on has de saber aturar aquells que són uns abusadors en qualsevol àmbit on et moguis, i elles no s’ho pensen dues vegades.

La Sara arrossega traumes i inseguretats, porta una existència grisa, el seu cap abusa d’ella i la seva mare no para de recordar-li que ha fracassat. Un matí, de camí a la feina, sent un noi que treu pit d’haver posat les banyes a la seva xicota Sarah, una nord-americana rica i sofisticada. En un afany de fer el bé, la Sara escriu un tuit dirigit a aquesta desconeguda per revelar-li la infidelitat, el qual acabarà provocant un autèntic terratrèmol de conseqüències inimaginables a les seves vides. 

Malgrat que a priori la Sara i la Sarah semblin dues dones totalment diferents, descobriran que comparteixen ferides emocionals, però sobretot la determinació per sobreviure a qualsevol preu i ser felices. Forjaran una aliança indestructible i emprendran una fugida cap a la salvació que les convertirà en criminals o heroïnes. O en totes dues coses al mateix temps.

Crec que no us podeu perdre aquesta novel·la. Qui conegui ja el Francesc, serà més fan, i els que no l’heu llegit, descobrireu una veu que no us deixarà indiferents.