Aquesta setmana estic contenta de recomanar la novel·la de Ane Odriozola, La vall del ferro (títol original: El valle del hierro), una novel·la que va caure a les meves mans de manera espontània, i amb només la seva presentació vaig saber que m’agradaria i que podria entusiasmar a molts lectors com ho està fent. Publicada en març, ja porta dues edicions i anem per una tercera, ja que la història té tots els ingredients perquè aquest estiu es vengui més encara. Els thrillers històrics agraden, i quan estan ubicats al nord d’Espanya, amb una història tan ben enllaçada, no defrauden; així que estic segura què això és només l’inici d’una carrera d’èxit.

Segle XVI. Una nova desaparició. Dos gremis enfrontats, carboners i ferrers. Dues dones disposades a aplicar la única llei possible, la llei de la vall.

Una plujosa nit de 1577, el carboner Domingo Harria surt del seu mas cap a la ferreria de Mirandaola, on els seus amos, els Plazaola, l’estan esperant. Asencia, la seva dona, descobreix, l’endemà al matí que Domingo no ha tornat a casa i dona l’avís d’alarma. No és el primer cop que algú desapareix en la vall; i no serà l’última.

Després d’uns dies sense notícies, Asencia acudeix a la ferreria per buscar alguna pista sobre el parador del seu marit, però, tot i que allà li asseguren que Domingo mai va acudir a la cita, ella està convençuda que els Plazaola estan mentint. El seu gremi no ha sigut mai de fiar. Anys més tard, quan tota la vall sembla haver oblidat Domingo menys Asencia, apareix a la seva vida Jurdana, una jove d’origen desconegut que no només guarda un gran secret, sinó que fuig d’un passat al qual, tard o d’hora, haurà de fer front. Només espera no haver-ho de fer sola.

Mort, amor i lluita de poder entre gremis és el que trobarem en aquesta història amb dues protagonistes femenines molt potents que donaran molt de joc.

T’ho vols perdre?